Czym zastąpić cukier w diecie dziecka? Poznaj zdrowe zamienniki!

2022-01-25
Czym zastąpić cukier w diecie dziecka? Poznaj zdrowe zamienniki!

Przyczynia się do nadwagi, powoduje próchnicę, a nierzadko nawet nadpobudliwość. I choć jest tak niezdrowy, to wszyscy go lubimy. Cukier, gdyż o nim mowa, to powszechnie używany w domach i przemyśle spożywczym produkt, który poza chwilowym przypływem energii, nie dostarcza organizmowi nic wartościowego. Warto zatem go wykluczyć z codziennej diety. Czy jednak, można go czymś zdrowym zastąpić?

 

Zdrowe zamienniki cukru – czy istnieją?

Jak się okazuje, jest wiele alternatyw dla klasycznego, białego cukru. Jednym z najprostszych i najbardziej dostępnych jest chociażby cukier trzcinowy (najlepiej nierafinowany). Wytwarzany z trzciny cukrowej zawiera w sobie niewielkie ilości składników mineralnych, takich jak: wapń, żelazo czy magnez. Alternatywą dla cukru trzcinowego jest kokosowy, produkowany z soku palmy kokosowej. Podobnie jak poprzednik, także zawiera cenne dla zdrowia minerały.

Chcąc zastąpić cukier w diecie, nie można zapomnieć o znanym i powszechnie stosowanym miodzie (nie sztucznym, tylko naturalnym). Jego używanie nie jest jedynie wskazane dla dzieci poniżej drugiego roku życia, gdyż może zawierać przetrwalniki clostridium botulinum wywołujące botulizm dziecięcy.
W przypadku starszych pociech naturalny miód sprawdzi się doskonale. Nie tylko ze względu na słodki smak. Miód jest jednym z najcenniejszych produktów wytworzonych przez naturę. To niewiarygodnie wartościowy produkt między innymi ze względu na posiadane składniki odżywcze: witaminy, mikroelementy, kwasy organiczne, aminokwasy i hormony.

Mówiąc o zamiennikach dla cukru, warto wymienić cukier brzozowy, czyli ksylitol. Oprócz tego, że ma słodki smak i jest mniej kaloryczny od cukru, to dodatkowo wykazuje działanie przeciwpróchnicze i przeciwzapalne ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze. Brzmi idealnie, prawda?

Podobnymi właściwościami charakteryzuje się erytrytol (inaczej erytrol). Indeks glikemiczny erytrytolu wynosi zero, dzięki czemu jest on bezpieczny dla cukrzyków i zalecany osobom z insulinoopornością. Także jest bezpieczny dla zębów, a przy tym, jest praktycznie pozbawiony kalorii!

Zdrowym zamiennikiem cukru są również syropy daktylowe, klonowe lub z agawy. I choć nie są wolne od cukrów prostych, to jednak zawierają w sobie duże ilości naturalnych witamin, mikroelementów czy przeciwutleniaczy.

A stewia? To również popularna alternatywa dla niezdrowego, białego cukru. Co ciekawe, jest od niego słodsza jakieś 300 razy, co oznacza, że wystarczy jej niewielka ilość, aby posłodzić herbatę, deser czy przyrządzić ciasto. Stewia to biały, krystaliczny, bezwonny proszek wyekstrahowany z liści południowoamerykańskiej rośliny o tej samej nazwie. Zawiera w swoim składnie szeroki wachlarz składników mineralnych oraz witamin.

Biały cukier to zbędny dodatek w diecie nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Natura bowiem obdarzyła nas wieloma innymi, o wiele zdrowszymi i bezpieczniejszymi słodzikami, które zaspokoją potrzebę „małego co nieco”.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.96 / 5.00 941 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-09-26
Bardzo ładne buciki. Polecam.
2022-09-20
Szybka obsługa polecam

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel