Gotowanie z dzieckiem - dlaczego warto?

2020-06-08
Gotowanie z dzieckiem - dlaczego warto?

„Uważaj, bo się pobrudzisz”, „ja to zrobię lepiej”, „to dla Ciebie za trudne” - te, jak również inne zwroty pewnie nie raz słyszał gotowy do kulinarnej pomocy przedszkolak. Choć prawdą jest, że gotowanie bez dzieci jest szybsze, czystsze i wygodniejsze to jednak warto – od czasu do czasu – przełamać swoje wewnętrzne bariery i zaprosić chętnego do gotowania brzdąca.




Dlaczego? Powodów jest wiele, jednak najważniejszym jest mile spędzony czas, który nawet po latach będzie przywoływał czułe wspomnienia.

Okazja do poznawania nowych smaków

Wspólnie spędzony czas w kuchni ma za zadanie nie tylko cementować więzy rodzinne, ale również stanowi okazje do poznawania nowych smaków. Ta zaleta okazuje się szczególnie istotna przy niejadkach, których ciężko namówić do jedzenia posiłków. I nie chodzi wyłącznie o to, że samodzielnie przyrządzona potrawa staje się w ich oczach bardziej atrakcyjna. Dziecko przygotowując jakieś danie nabywa kontakt z nowymi produktami, których w normalnych okolicznościach zapewne nie chciałby spróbować.

Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych

Wspólne gotowanie z dzieckiem sprzyja budowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Malec może przekonać się, że niektóre produkty mogą być nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Poprzez zabawę można zachęcić go do zjedzenia nowych lub niezbyt lubianych artykułów spożywczych.

Lekcja matematyki

Co ma wspólnego gotowanie z nauką matematyki? Jak się okazuje – bardzo dużo! Oddając się kulinarnym eksperymentom, praca z liczbami trwa w zasadzie ciągle. Odmierzanie i ważenie składników jest jedną z nich. Co ważne, trudność matematycznych zagadnień bez trudu można dopasować do wieku pomocnika. O ile starsze dziecko można poprosić o pokrojenie owoców lub warzyw (np. na ćwiartki) czy przeliczenie składników, tak młodsze można poprosić o wyciągnięcie trzech łyżek czy przygotowanie talerzy w ilości odpowiadającej liczby domowników. Proste, prawda?

Sukces tkwi w pracy zespołowej

Wspólne gotowanie niesie za sobą jeszcze jedną zaletę – uczy pewności siebie, zdyscyplinowania, a także udowadnia, że podjęty (wspólny) wysiłek przynosi lepsze efekty niż praca w pojedynkę. Co ważne – zapraszając malucha do kuchni nie należy szczędzić mu pochwał. Dziecko, które czuje się docenione, jest po prostu szczęśliwsze. A to z pewnością nie pozostaje obojętne dla żadnego rodzica.
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2020
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel